SÜRDÜRMEYE GÖNLÜNÜZ VAR MI?

SODA
3 min readAug 2, 2024

--

Bu sıcakta gönül işlerinden bahsedecek değiliz merak etmeyin. Zira her an Dali’nin Eriyen Saatler tablosuna dönüştüğümüz, klima ve soğuk içeceklerin bile çaresiz kaldığı, değil biriyle yakınlaşmak, telefonla konuşurken bile kulağımızın kan ter içinde kaldığı o aylardayız.

Asıl konumuz elbette ki sürdürülebilirlik! Ekipçe bir konkura hazırlanırken fark ettik ki biz bayağı sürdürüyoruz bu işi. Farkında olmadan günlük hayatlarımızın tam ortasında adı konulmamış bir ada gibi duruyor sürdürülebilirlik. Uzaktan bakınca çoğumuza; sanki sadece büyük şirketlerin uygulamak zorunda olduğu, dev bütçeler harcanarak yapılabilecek, raporların analizlerin havada uçuştuğu bir kavram gibi geliyor sürdürülebilirlik. Oysa dondurma kutusundan çıkan sarmalar, seneye de giyileceği çok belli olan büyük t-shirtler, diş fırçalarken kapatılan musluklar, gereksiz her lambayı söndürmeyi kendine görev edinmiş babalar…Hepsi ne kadar tanıdık değil mi? Yapmamız gereken sadece biraz daha fazlası, bu kez farkında olarak, çoğaltarak, yayarak, ara vermeyerek…Ekip bu konuda neler yapıyor paylaşmak istedik. Çünkü bizim bu güzelim gezegeni sürdürmeye gönlümüz var. Bizce sizin de var. Fonda John Lennon -Imagine çalıyor duyuyor musunuz?

Ece, boş kağıtları atmayarak, sayfada hiç yer kalmayana kadar not almak için kullanıyor, maillerini düzenli olarak siliyor. Eski kıyafet, oyuncak, kitap gibi eşyalarını atmadan ihtiyacı olanlarla paylaşıyor.

Altan bu aralar nasıl daha az tüketebileceğine ve nasıl daha fazla üretebileceğine kafa yorarak, fikirlerinde de sürdürülebilir olmayı önemsiyor.

Didem 3 yıldır kekik, fesleğen, maydanoz, nane, roka gibi yeşillikleri balkonunda yetiştiriyor. Ayrıca uygun alanlara bırakmak üzere sebze ve meyve çekirdeklerini biriktiriyor.

Dijan, çevreye, doğaya ve insana karşı saygılı bir sistem kuran tatil yerlerini araştırarak, tercihini sürdürülebilir sertifikası olan işletmelerden yana kullanıyor. Sprey deodorant yerine stick deodorant kullanıyor.

Gamze sıklıkla dernek ve vakıfların ikinci el satışlarına katkı sağlıyor. Alışveriş yaparken sadece ihtiyacı olan kadar almayı ve alacaklarına geri dönüşüm etiketine göre karar vermeyi önemsiyor.

Uğur uzun zamandır su tasarruflu musluk başlıkları kullanıyor ve kâğıt, plastik, cam gibi dönüştürülebilir atıkları geri dönüşüme gönderiyor.

Medine, tasarım süreçlerinde sürdürülebilir materyaller ve teknikler kullanarak, çevreye duyarlı ve yenilikçi çözümler geliştiriyor.

Serra dolabındaki tüm sebze ve meyveleri sıfır atıkla tüketmek için farklı tarifler üretir. 2 senedir plastik şişe su ve pipet kullanmıyor.

Melis 20 yıldır vejetaryen olmasının yanında, tüm plastik ve karton atıkları biriktirerek oğlunun okulundaki ileri dönüşüm etkinliklerine düzenli olarak destek oluyor.

Ender’in beş yaşından bu yana en sevdiği melodi dünyanın dönüşü. O zamandan beri ben demeyi bırakıp biz diyerek her şeyin güzelleştiği dünyasında mutlu mesut yaşıyor.

Eylül, evinde her zaman enerji tasarruflu ampulleri tercih edip, küçük ölçekli atölyeler, doğaya zararı az olan geleneksel yöntemlerle üretilen el yapımı ürünlere öncelik veriyor.

Merve, Zeytinburnu Örneği isimli bir TÜBİTAK projesinde yardımcı yürütücülük yapıyor. Sürdürülebilir bir dünya için ikinci el giyime destek vererek sürdürülebilirlik değerleri olan markaları tercih ediyor.

Özgür, sürdürülebilirliğin belki de gündelik hayata en fazla entegre olduğu yerin kamp ve karavan yaşamı olduğunu söylüyor. Doğanın içinde vakit geçirip, az tüketip az israf ederken sınırlı kaynakları da en verimli şekilde kullanıyor.

Mesut, bozulan telefon, tablet gibi elektronik eşyaların yenisini almak yerine mutlaka tamir şansını deniyor. Çoğunlukla da ilk aldığı haline dönüyor, böylece zaten sınırlı olan kaynakları zorlamamış oluyor.

Adalet ise tüketmekten çok üretmeyi sevenlerden. Yetenekleri, pahalı markalarda görüp beğendiği çanta, kazak, battaniye gibi ürünleri örmeye yetince, uzun zamandır kendisi ve çevresi için harikalar yaratıyor.

Buna ek olarak SODA; sürdürülebilir yaratıcılık yaklaşımıyla çalışma şekline “3P” (People, Planet, Profit) prensiplerini entegre eder. İnsanları ön planda tutarak, çalışanları ve müşterileriyle sürdürülebilir bir iletişim kurmaya özen gösterir. Çevresel anlamda yaptıklarımız ise yukarıda yazdığımızdan çok daha öte. Sadece kişisel yaşamımızda değil çalıştığımız markalara sunduğumuz ve gerçekleştirdiğimiz projeler doğal kaynakların korunmasını ve çevresel etkileri minimize etmeyi hedefler. Ekonomik sürdürülebilirlik alanında ise, yenilikçi çözümlerle kârlılığı artırır en az maliyetle en verimli ve devamlılığı olacak işler yapıp finansal sürdürülebilirliği göz önünde bulundurur. Bu bütüncül yaklaşım, SODA’nın yaratıcı çözümler sunarken aynı zamanda toplumsal ve çevresel sorumluluklarını da yerine getirmesini sağlar.

Siz neler yapıyorsunuz? Haydi listeleyin, çoğaltın, paylaşın ve sürdürün :)

--

--

SODA

Mecra bağımsız fikir ve çözüm üreten 360 derece iletişim çözümleri sunmaya hazır bir ajanstır.